AÖF

AÖF ikinci üniversite derslerine nasıl çalışabilirim?



İkinci Üniversite'ye kayıt yaptıran katılımcılar kendilerine gönderilen uzaktan öğretim yöntemine göre hazırlanmış ders kitapları ve internet ortamında verilen e-Alıştırma, e-Ders, e-Kitap, e-Televizyon, e-Danışmanlık, Eşzamanlı e-Danışmanlık, e-Sınav ve e-Sesli Kitap hizmetlerinden yararlanabilirler.

Kitaplar

Kitabınız uzaktan öğrenim ve örgün öğrenim koşullarında kullanılabilecek şekilde düzenlenmiştir. Her ünitenin başlangıcında yer alan Yaşamın İçinden bölümlerinde, ünite içinde ele alacağımız konuya hazırlık yapmak amacıyla günlük yaşamda karşı karşıya kaldığımız, yazılı ve görsel basında karşımıza çıkan örnek olaylar verilmekte ve konu hakkında fikir jimnastiği yapmanız önerilmektedir. Yaşamın içinden bölümünde size yöneltilen soru ve ünitenin girişinde belirlenen Amaçlar doğrudan birbiriyle ilişkilidir.

Öte yandan, metin içerisindeki Sıra Sizde bölümlerinde, ünitenin amaçlarıyla doğrudan ilgili, günlük yaşamdan alınmış diğer örnek olaylar çerçevesinde oluşturulan sorularla karşılaşacaksınız. Bu sorular, amaç çerçevesinde öğrendiklerinizi, günlük yaşamda karşılaşacağınız sorunlara uygulayabilme becerinizi geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Gerek yaşam içinden, gerekse sıra sizde bölümlerinde yöneltilen sorulara ilişkin cevaplar her ünitenin bitiminde ayrı bir bölüm olarak verilmektedir.

Ünite sonlarında yer alan Kendimizi Sınayalım bölümleri ise ünite içerisinde öğrendiklerinizi sınamaya dönük test sorularından oluşmaktadır.



e-Alıştırma

İkinci Üniversite Programlarında katılımcılar, sesli ve etkileşimli olarak hazırlanmış çokluortam yazılımları yardımıyla ünitelerini çalışabilmekte ve çok sayıda çözümlü örneği inceleyerek öğrendiklerini pekiştirebilmektedirler. e-Alıştırma hizmetiyle İkinci Üniversite Programlarının katılımcılarına internet ortamında etkin ve verimli ders çalışma atmosferi oluşturmak amaçlanmaktadır.

Sesli, hareketli canlandırmalar ve yoğun öğrenci-bilgisayar etkileşimini barındıran çok ortamlı eğitim yazılımı olarak da tanımlanan e-Alıştırma hizmeti, en son teknolojilerle tasarlanmakta ve endüstri standartları kalitesinde geliştirilmektedir.

Alıştırma yazılımları dersin niteliğine bağlı olarak soru tabanlı ve konu tabanlı olmak üzere iki farklı biçimde sunulmaktadır.

Soru tabanlı alıştırma yazılımları Soru, Çözüm, Örnek, Konu ve Test bölümlerinden oluşurken; konu tabanlı alıştırma yazılımları, Konu, Alıştırma ve Test bölümlerinden oluşmaktadır.







e-Ders

Video görüntüleri eşliğinde ders anlatımları içeren e-Ders yazılımları ile katılımcılara öğretici ders içeriği sunulmaktadır.

Etkileşimli animasyonlar ve canlandırmalarla desteklenen konu anlatımlarının yanı sıra çeşitli örnek olaylar ve ders içeriğine uygun geliştirilen araçlarla, katılımcıların içerikle olan etkileşimi en üst düzeyde gerçekleşecek şekilde tasarlanmıştır.

e-Ders içinde yer alan ara sorular, katılımcıların derse olan ilgisini canlı tutarken aynı zamanda konu hakkında yeri geldikçe fikir üretmesini sağlamaktadır. Katılımcılar ayrıca ünite testleri ile genel olarak kendini değerlendirme imkanı bulabilmektedir.


e-Kitap

İnternette ders çalışan katılımcıların kitaplara kolayca erişebilmelerini sağlamak amacıyla ders kitapları internet ortamında sunulmaktadır.

Kağıda basılmaya ihtiyaç duymadan, bir bilgisayar yardımıyla okunabilen elektronik kitaplar, basılı kitaplara göre pek çok avantaj ve kolaylık sağlamaktadır. İnternet üzerinden yayınlandıkları için istenen kitaba dakikalar erişilebilmesi, kitap içinde sözcük taramasının kolayca yapılabilmesi, bu avantajlara örnek olarak gösterilebilir. Macromedia Flash Paper formatında sunulan e-Kitaplar, her türlü masaüstü ya da dizüstü bilgisayardan okunabilmektedir.





e-Televizyon

Katılımcıların kolay erişemini sağlamak amacıyla televizyon programları internet ortamında sunulmaktadır.

Katılımcılar ders videolarını bilgisayarına indirerek daha esnek çalışma saatlerine sahip olabilirler.

Katılımcılar programları bir kez bilgisayarına yükledikten sonra, istediği dersin istediği ünitesini zamana bağlı kalmadan seyredebilirler.


e-Sınav

e-Sınav hizmeti, İkinci Üniversite Programlarının katılımcılarının resmi sınavlar öncesi kendilerini denemeleri ve başarı durumlarını gerçeğe yakın biçimde ölçmeleri amacıyla sunulmaktadır.

e-Sınav soruları, gerçek sınav sorularının hazırlanma sürecine paralel olarak hazırlanmaktadır. Bu nedenle bir derste birkaç deneme sınavı gerçekleştiren katılımcı, o anda resmi sınava girdiğinde alacağı sınav notuna benzer sonuçlarla karşılaşabilmektedir.

İnternet üzerinden yayınlanan sınavlar değerlendirmeye alınmaz, sadece katılımcıların kendilerini sınamalarına olanak verir.

e-Sınav hizmetine girildiğinde sorular, ilgili derse ait soru bankasından her ünite için rassal olarak seçilerek ekrana gelmektedir. Bu nedenle yeni bir sınav başlatıldığında aynı sorulara rastlanması mümkün fakat tamamen aynı sınava rastlanma olasılığı düşüktür.





e-Danışmanlık

e-Danışmanlık hizmeti, katılımcıların derslerle ilgili sorularını dersin akademik danışmanına sorarak birkaç gün içinde yanıt alabileceği bir hizmettir. Her dersin bir akademik danışmanı ve bir moderatörü bulunmaktadır. Danışmanlara gönderilen bu sorular bir moderatör tarafından incelenerek, geçersiz olanlar iptal edilmekte, ilgisiz olanlar doğru kanala yönlendirilmekte ve akademik içerikli olanlar ise ilgili danışmana yanıtlaması amacıyla iletilmektedir. Danışman tarafından yanıtlanan soru ve yanıtlara bütün katılımcılar erişebilmektedir.


e-Sesli Kitap

e-Sesli Kitap hizmeti, görme engelli ve kitaplarını dinleyerek çalışmayı tercih edecek katılımcılara yönelik olarak sunulmaktadır. Bu hizmet sayesinde katılımcılar sesli kitapları, MP3 formatıyla internet üzerinden bilgisayarlarına indirerek dinleme olanağına sahiptirler.

e-Sesli Kitap hizmetinde, profesyonel seslendirme sanatçıları, kitapları radyofonik bir biçimde seslendirmekte ve ses efektleri ile kitaplar zenginleştirilmektedir.










Eşzamanlı e-Danışmanlık

Eşzamanlı e-Danışmanlık hizmeti, katılımcıların öğretim elemanına eşzamanlı soru sorarak yanıt alabildiği bir ortamdır. Öğrenenler bu ortamda öğretim elemanını görebilmekte, ders içeriği ile ilgili sorularını sorabilmekte, yanıt alabilmekte, diğer öğrenenlerin sorularını ve danışmanın bu sorulara verdiği yanıtları inceleyebilmektedir. Böylece kendi gibi uzaktan öğrenen bireylerin karşılaştıkları aynı ya da benzer sorunların çözümüne anında ulaşabilmektedir.

Her dersin bir akademik danışmanı (dersin öğretim elemanı) ve bir moderatörü bulunmaktadır. Danışmanlara gönderilen bu sorular bir moderatör tarafından anlık olarak incelendikten sonra, geçersiz olanlar iptal edilmekte, ilgisiz olanlar doğru kanala yönlendirilmekte ve dersle ilgili olanlar ise o anda ortamda bulunan dersin danışmanına yanıtlaması amacıyla iletilmektedir. Danışman tarafından yazılı, sözlü ya da çizimli olarak çözümlenen soruları ve yanıtlarını, bütün katılımcılar eşzamanlı olarak görebilmektedir.

Başlangıçta bazı derslerde yürütülen bu hizmet ilerleyen dönemlerde tüm derslere yaygınlaştırılacaktır. Şuan hangi derslerde bu hizmetin yürütüldüğü bilgisine derslerin ayrıntı sayfasından ulaşılabilir.


Ders Çalışma Süreci Nasıl Olmalıdır?

İkinci Üniversite Programına kayıt yaptırdıktan sonra katılımcılar her hafta her dersten 1-2 üniteyi çalışarak, 12 haftadan oluşan öğretim dönemini değerlendirmelidir.

Bir öğretim haftasında önce ders kitabından ilgili üniteyi not alarak okumalı, ardından e-Televizyon hizmetinden yararlanarak eğer varsa ilgili ünitenin televizyon programını izlemelidir. Bu ön hazırlıklardan sonra o üniteye ait varsa e-Ders yoksa e-Alıştırma dersini izleyerek çok sayıda çözümlü alıştırma sorusunu incelemeli ve bilgilerini pekiştirmelidir. Üniteye ait anlamadığı konular varsa e-Danışmanlık hizmeti yardımıyla akademik danışmanına soru sorabilir. Sınav tarihi yaklaştığında e-Sınav uygulamasına girerek deneme sınavları gerçekleştirmelidir ve yetersiz olduğu ünitelere geri dönerek tekrar çalışmalıdır.


Açıköğretim Ana Sayfa Girişi için Tıklayınız

Konular